About me

Having spent the last decade in five different countries, I have gotten to know a lot of new ingredients, cooking methods and recipes. But through these experiences, I have also developed a more personal relationship to food and learned what I like to eat and make. I am all about simple good food, a whole-grain approach to all kinds of baking, avoiding unnecessary fusion, and not using any fat-reduced dairy products. Among other things.

Wednesday, January 1, 2014

New York Cheesecake - fast inte riktigt (med pepparkakor och citrus)

Nu skulle det ske, tänkte jag. Och det skulle det och jag gjorde den - den perfekta cheesecaken. Nästan. Åtminstone som jag vill ha den: krämig men ändå fast. Botten gjorde jag på gamla pepparkakor och smör. Men själva fyllingen var bäst. Min vana trogen funderade jag på hur man skulle kunna göra denna kaka nyttigare - och då menar jag inte med mindre kalorier utan med mer näring och fibrer - men jag gav upp. Tre matskedar grahamsmjöl istället för vetemjöl hade inte gjort varken från eller till i det här sammanhanget! Det hade desutom säkert förstört kakan.



Här är receptet:

1 kg Philadelphia eller annan liknande ost (men absolut ingen light-skit!)
2,5 dl socker
skal av en citron och en apelsin
1dl creme fraiche (ingen light-skit här heller!)
2 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
3 msk vetemjöl
3 stora ägg + 1 gula

Botten: 
Ta digestivekex eller pepparkakor eller andra kex som blivit över i skåpet. Mixa eller stöt, blanda med smält smör, pressa in i botten på en springform och gör en kant som sträcker sig upp ett par centimeter upp över skarven. Ställ kallt eller förbaka i ugnen i tio minuter (och ställ i det senare fallet i frysen så att den är kall när fyllningen hälls i.)

Fyllningen:
Mixa osten till en glansig röra i ett par minuter. (Jag kör med Kitcheaid, men elvisp går säkert lika bra.) 
Häll i sockret och vispa tills smeten är helt slät. Blanda sen i mjölet, vaniljpulvret och citrusskalen. Skrapa ner väggarna på skålen flera gånger så att allt blir jämnt fördelat. Sen är det dags för äggen, blanda ner dem ett och ett på medelhög hastighet. Vispa creme fraiche och grädde till en jämn smet i en separat skål, och tillsätt detta som sista ingrediens i fyllingen. Rör tills smeten är jämn, inte längre.

Klä springformen med två lager aluminiumfolie och häll sedan smeten i formen. Ställ formen i en långpanna, in med den i ugnen och häll sedan i kokande vatten så att det når ca 2-3 cm upp på kakformens kant. Baka i 180 grader i vattenbad i en timma. Stäng av ugnen och låta kakan stå stå kvar i en timma till medan ugnen kallnar. Låt kallna helt och förvara i kylskåp; täck me aluminiumfolie.
  • Alla ingredienser ska vara rumstempererade, särskilt osten - tag ut den ur kylen flera timmar innan du börjar baka.
  • Tänk på att det är som en vaniljkräm som bakas i vattenbad, inte en vanlig sockerkakssmet. Om man får in för mycket luft i smeten och då blir det sprickor i kakan när den bakas. 



No comments:

Post a Comment